Fórum Digizone.cz

Hlavní témata => Zemské digitální vysílání (DVB-T) => Téma založeno: Bug Menot 11. 01. 2018, 09:17:55

Název: Seznam.cz TV v muliplexu 3
Přispěvatel: Bug Menot 11. 01. 2018, 09:17:55
Díval jsem se, že Seznam.cz TV vysílá v multiplexu 3 s rozlišením 544x576 což by mělo odpovídat datovému toku 2,1 Mbit/s.
Zatímco kvůli nedostatečné kapacitě v síti ČT:D/ČT ART přešlo z rozlišení 720x576 (3,4 Mbit/s) na nižší rozlišení 704x576 (2,8 Mbit/s). viz http://www.czechdigitalgroup.cz/nase-sluzby
Tím pádem by od včerejška síť 3 už by neměla disponovat volnou kapacitou.
Rezerva v sítí by měla být okolo 0,3 Mbit/s.
Měl bych dotaz proč poskytovatelé sítí především ČRA už nějakou dobu nezveřejňují aktuální dokumenty o kapacitě datových toků.
Je nový rok a bylo zvykem zvěřejňovat dokumenty za předchozí rok, samozřejmě i v jiném období a to když v síti proběhla jakákoliv změna.
Děkuji za odpověďi.
Název: Re:Seznam.cz TV v muliplexu 3
Přispěvatel: Mik Kotanen 11. 01. 2018, 09:46:33
viz Zákon o elektronických komunikacích § 72c zákona č. 127/2005 Sb Pokud byla provedena změna v datových tocích, dodá provozovatel přehled o kapacitě datových toků do pěti dnů od provedení změny což ukládá zmíněný zákon. Co jsem měl možnost odpozorovat, dokument se na stránkách ČTÚ objevil zpravidla do jednoho měsíce. https://www.ctu.cz/kapacita-datovych-toku
Název: Re:Seznam.cz TV v muliplexu 3
Přispěvatel: VITEK2442 11. 01. 2018, 15:18:35
Ano, ČRa nezveřejňují ani po loňském přidání Slágr 2 do RS 8 a PS 12,taktéž Pařízek zatím ne po přidání Rebel 2 do RS 7.Oba je nemají ani na svých webstránkách.
Název: Re:Seznam.cz TV v muliplexu 3
Přispěvatel: Mik Kotanen 11. 01. 2018, 16:45:42
Je potřeba poptat po ČTÚ, aby aktualizovali či jinak jednali :-D
Název: Re:Seznam.cz TV v muliplexu 3
Přispěvatel: vasek812 11. 01. 2018, 19:31:33
Z těch rozlišení se mi chce zvracet...
Název: Re:Seznam.cz TV v muliplexu 3
Přispěvatel: Adolf Shitler 11. 01. 2018, 21:17:29
Tak je to správně, protože všichni přece chceme, aby to bylo hlavně zadarmo a kvalita nehraje roli. A běda, běda, kdyby to chtěl někdo zpoplatnit i s tím, že to bude v HD. To nikdy nedopustíme! :D
Název: Re:Seznam.cz TV v muliplexu 3
Přispěvatel: P V 12. 01. 2018, 00:32:55
Tak je to správně, protože všichni přece chceme, aby to bylo hlavně zadarmo a kvalita nehraje roli. A běda, běda, kdyby to chtěl někdo zpoplatnit i s tím, že to bude v HD. To nikdy nedopustíme! :D
Kdo chce HD může si pořídit satelit, není nic jednodušího  :P
Název: Re:Seznam.cz TV v muliplexu 3
Přispěvatel: Mik Kotanen 12. 01. 2018, 07:22:25
Přesně tak, ideální čas na to, aby placené platformy začaly bojovat kvalitou a nabídkou o diváka. Zatím se nic neděje, jestli to nebude tím, že lidí mají i jiné zájmy a TV berou jenom jako doplněk a není to pro ně středobod vesmíru, v tom případě se budou muset snažit i televizní stanice, aby se přiblížily divákovi dostupností, kvalitou a obsahem, nakonec na tom vydělají všichni.
Název: Re:Seznam.cz TV v muliplexu 3
Přispěvatel: Josef Zavřel 12. 01. 2018, 09:18:13
Hezký den všem.
Předpokládám,že půjdou do DVB-T2 a bude-li kvalita obrazu jako v PS 13,bude to na úrovni HD.To pro ty,co sledují vše FTA.Sledoval jsem ráno zahájení vysílání a první dojem byl dobrý.Zdraví J.Z.
Název: Re:Seznam.cz TV v muliplexu 3
Přispěvatel: Petr Svoboda 12. 01. 2018, 10:09:02
video (střed) 1,4 Mbit/s - to je nejméně z multiplexu, méně než třeba Óčka.  Volný prostor 0,7 Mbit/s, s rozptylem od 0,35 do 1,7. To je poněkud odvážné, vzhledem k malému počtu streamů v multiplexu, tak snad to uhlídají (jsem zvědav na ostré střihy).
Ale zase je vidět, že ve zdroji s nižším rozlišením počítají (jak v kompozici obrazu, tak i omezením výšek u reklam a předělů), takže se to zatím dá zařadit mezi „sledovatelné“. Líp to vypadá na 2160 obrazovce, 768 je na tom o poznání hůře, kde je přijatelná jen malá úhlopříčka. Tak je poznat, „na čem to asi odbavují“ a že je hlavním cílem HD na satelitu. Tam to pochopitelně vypadá jinak, bez ohledu na obrazovku.
Název: Re:Seznam.cz TV v muliplexu 3
Přispěvatel: Adolf Shitler 12. 01. 2018, 10:39:40
Přesně tak, ideální čas na to, aby placené platformy začaly bojovat kvalitou a nabídkou o diváka. Zatím se nic neděje, jestli to nebude tím, že lidí mají i jiné zájmy a TV berou jenom jako doplněk a není to pro ně středobod vesmíru, v tom případě se budou muset snažit i televizní stanice, aby se přiblížily divákovi dostupností, kvalitou a obsahem, nakonec na tom vydělají všichni.
Omyl - je čas hlavně na to, aby si pozemní operátoři přestali hrát na nějaké neziskovky s neustále nataženou dlaní ke státu a konečně se začali chovat jako podnikatelské subjekty, které musí získávat abonenty. Tak jak to dělají satelitní, kabeloví a IPTV operátoři.
Pokud jde o televizní stanice, tak zrovna Seznam svoje vysílání v HD k dispozici má a každý operátor ho může bez problémů na svoje náklady zařadit. Ale čekat, že samotné stanice budou něco platit pozemním operátorům, je naprostý naivismus a nepochopení reality současného televizního trhu.
Název: Re:Seznam.cz TV v muliplexu 3
Přispěvatel: Mik Kotanen 12. 01. 2018, 11:00:58
Omyl - je čas aby satelitáři přestali fňukat a využili ty dva roky, kdy budou mít exkluzivitu na HD obsah a diváky přesvědčili že jejich služby jsou nejlepší. Byli by hloupí, kdyby tuhle příležitost ležící na ulici nevyužili ve svůj prospěch a koneckonců ve prospěch diváků  :)
Název: Re:Seznam.cz TV v muliplexu 3
Přispěvatel: spyko 12. 01. 2018, 11:26:01
Tak SHitler už tu řval,že Nova do dvb-t2 nepujde-jenom za bobky a v HD,no a nakonec je ráda v SD u Pařeza, pozemku v sd přežiju,ve větších městech je jako doplněk k placenému,na vesnici nemají lidi čas na čumendu od rána do večera-jen náš fíhrer tu furt musí prudit! :D
Název: Re:Seznam.cz TV v muliplexu 3
Přispěvatel: Adolf Shitler 12. 01. 2018, 11:57:43
Tak SHitler už tu řval,že Nova do dvb-t2 nepujde-jenom za bobky a v HD,no a nakonec je ráda v SD u Pařeza, pozemku v sd přežiju,ve větších městech je jako doplněk k placenému,na vesnici nemají lidi čas na čumendu od rána do večera-jen náš fíhrer tu furt musí prudit! :D
To sis asi něco pomotal v hlavičce, protože Shitler celou dobu psal, že Nova a další největší komerční TV nepůjdou do FTA HD a nikoliv, že by Nova nešla do DVB-T2 v SD. To právě naopak, opakovaně jsem psal, že když tu šaškárnu platí stát, tak tam budou všechny SD mazanice, co jsou i v T. Pro kolenovrty jistě terno, tak hurá na rozmazaný obraz a čtverečky jako bonus :D
Název: Re:Seznam.cz TV v muliplexu 3
Přispěvatel: Adolf Shitler 12. 01. 2018, 12:04:21
Omyl - je čas aby satelitáři přestali fňukat a využili ty dva roky, kdy budou mít exkluzivitu na HD obsah a diváky přesvědčili že jejich služby jsou nejlepší. Byli by hloupí, kdyby tuhle příležitost ležící na ulici nevyužili ve svůj prospěch a koneckonců ve prospěch diváků  :)
Nikdo nebude fňukat, když ten druhý nebude vykrádat stát díky dotacím. Ani si neumím představit, kdyby nějakou veřejnou podporu dostal Skylink a pozemní operátoři velké lejno, to by asi Procházku s Pařízkem vezli rovnou nohama napřed :P
A čas zatím promrhávají jenom ČRa a zjevně jim ujíždí vlak. Až se za pár let probudí ze sladkého a státem sponzorovaného nicnedělání, tak už o ty mazanice nebude mít zájem ani jejich ředitel (který beztak doma sleduje Skylink, aby si při pohledu na mux 3 nepozvracel oblek :D ). Možná se pak dočkáme zase nějakého dojemného lobbingu, kdy tady budou ČRa na tiskových tlachárnách v roli pozérů všem tvrdit, jak je bezplatné vysílání nezbytné (byť právě ČRa za něho kasírují do posledního chlupu a zadarmo nehnou prstem).
Název: Re:Seznam.cz TV v muliplexu 3
Přispěvatel: Mik Kotanen 12. 01. 2018, 13:49:40
Nojo vždyť mi víme, že M7, která provozuje Skylink umí v DVB-T2 zpoplatnit SD, kam se hrabou ČRa a Pařízek :-D
Název: Re:Seznam.cz TV v muliplexu 3
Přispěvatel: Adolf Shitler 12. 01. 2018, 14:01:33
Nojo vždyť mi víme, že M7, která provozuje Skylink umí v DVB-T2 zpoplatnit SD, kam se hrabou ČRa a Pařízek :-D
Tak to je asi novinka na trhu, protože o žádné placené DVB-T2 platformě M7 v ČR nic nevím, možná Procházka má nějaké info a zásobuje tím svoje podrždeštníky :D
Název: Re:Seznam.cz TV v muliplexu 3
Přispěvatel: Mik Kotanen 12. 01. 2018, 14:11:29
Umí to v Belgii Mlho :-D
https://www.televizniweb.cz/2017/12/majitel-skylinku-spousti-placene-dvb-t2-v-belgii-za-15-sd-programu-chce-260-korun-mesicne/
Název: Re:Seznam.cz TV v muliplexu 3
Přispěvatel: Adolf Shitler 12. 01. 2018, 14:18:29
Umí to v Belgii Mlho :-D
https://www.televizniweb.cz/2017/12/majitel-skylinku-spousti-placene-dvb-t2-v-belgii-za-15-sd-programu-chce-260-korun-mesicne/
Aha, ona je teď Česká republika součást Belgie, ne? Vy tam v ČRa musíte hulit sakra dobrý materiál :D :D :D
Název: Re:Seznam.cz TV v muliplexu 3
Přispěvatel: Adolf Shitler 12. 01. 2018, 14:37:25
Nejsem z ČRa,nehulím nic.Podívejte se sem když nevěříte:
https://www.digizone.cz/clanky/v-praze-zacaly-testy-placene-pozemni-televize-stoji-za-nimi-i-sluzba-skylink/
https://www.digizone.cz/clanky/chysta-skylink-expanzi-do-terestrickych-siti-testy-kodovaneho-dvb-t-v-praze-to-naznacuji/
https://www.digizone.cz/clanky/dnes-konci-vysilani-pozemne-kodovanych-stanic-filmbox-family-a-joj-cinema/
Není to jen v Belgii, předloni to Skylink zkoušel i v Praze v RS 4.
Fakt nechápeš rozdíl mezi testem a řádnou nabídkou?
Název: Re:Seznam.cz TV v muliplexu 3
Přispěvatel: Adolf Shitler 12. 01. 2018, 14:53:57
Vím,že je mezi nimi rozdíl.Jen jsem reagoval na tvůj příspěvek ve 14.01.Ale asi jsem neměl.Tak sorry Stasiku.
Ty jsi reagoval špatně, protože řeč byla o zpoplatněné nabídce Skylinku a nikoliv o technických testech samotného kódování, kde kvalita obrazu vůbec nehraje roli. Takže tak Stasiku :)
Název: Re:Seznam.cz TV v muliplexu 3
Přispěvatel: Mik Kotanen 12. 01. 2018, 15:26:39
Tak samozřejmě, že když se to hodí tak se argumentuje jak to chodí v cizině, ale nedej bože, aby se to týkalo M7 :-D to není o hulení matroše, ale o řádné schizofrenii :-D
Název: Re:Seznam.cz TV v muliplexu 3
Přispěvatel: Adolf Shitler 13. 01. 2018, 13:26:44
Tak samozřejmě, že když se to hodí tak se argumentuje jak to chodí v cizině, ale nedej bože, aby se to týkalo M7 :-D to není o hulení matroše, ale o řádné schizofrenii :-D
Pokud bych reagoval cizinou, tak max. okolními státy (hlavně Slovenskem), kde je možnost si za určitých příznivých okolností abonovat služby, pokud člověk přijímá přeshraniční vysílání. Ale nějaká Belgie je tady úplně pasé a jenom to svědčí o poslední zoufalé křeči tebe samotného, protože už nevíš jak bys obhájil ty SD mazanice, kterými tvůj chlebodárce sviní éter :P
Název: Re:Seznam.cz TV v muliplexu 3
Přispěvatel: kolenac2 13. 01. 2018, 17:20:29
Omluva, že se pletu do vaší diskuse. Jenom malá ukázka rozdílu dvb-T a satu. I SD mazanice na satu vypadají lépe.
malá ukázka tv C Music.
 https://youtu.be/H-drlQQFNcM
Název: Re:Seznam.cz TV v muliplexu 3
Přispěvatel: Pamětník 13. 01. 2018, 19:00:46
Omlouvám se za názor, že by se nemělo srovnávat nesrovnatelné. Samotná písmenka SD a i HD ještě toho moc neznamenají. Důležitější je rozlišení a datový tok, který může být mezi DVB-T a SATem značně rozdílný a přímo souvisí s částkou za šíření v té které platformě.
Název: Re:Seznam.cz TV v muliplexu 3
Přispěvatel: VITEK2442 17. 01. 2018, 19:50:38
Nojo vždyť mi víme, že M7, která provozuje Skylink umí v DVB-T2 zpoplatnit SD, kam se hrabou ČRa a Pařízek :-D
Tak to je asi novinka na trhu, protože o žádné placené DVB-T2 platformě M7 v ČR nic nevím, možná Procházka má nějaké info a zásobuje tím svoje podrždeštníky :D
V ČR je placená DVB-T (ne T2).Vysílá od začátku prosince 2015 má název Freedom TV.cz a vysílá lokálně v Říčanech u Prahy na K25 a K49. Není od M7.
Název: Re:Seznam.cz TV v muliplexu 3
Přispěvatel: Marek Vajdík 17. 01. 2018, 20:36:31
Nevi nekdo, proc Seznam TV nevysila pres internet (stream)? Nemaji licenci pro internetove vysilani? Bych to docela cekal u televize, za kterou stoji takova firma jako Seznam.....
Název: Re:Seznam.cz TV v muliplexu 3
Přispěvatel: x655 ╟╫┼┼┼┤ 17. 01. 2018, 21:24:24
Přesně tak, až budou přehazovat hbb "Seznam.cz", tak by tam mohli přidat i link na HD live stream "Seznam.cz TV", když už v DVB-T jedou tuhle příšernost.
Název: Re:Seznam.cz TV v muliplexu 3
Přispěvatel: Hori97 18. 01. 2018, 14:34:01
Hybridní vysílání Seznamu je zapojené v Multiplexu 3 již od pondělí. Přímo na obrazovce žádné upozornění na stisknutí červeného tlačítka zatím nevidíte, ale po jeho stisku se lze dostat do stejné aplikace jako je v Multiplexu 4. Oproti minulosti se hned v prvním řádku objevila sekce zpravodajství, kde lze přehrát jednotlivé příspěvky. Na Skylinku HBBTV zatím nefunguje.
V rozhovoru po startu televize ředitel zpravodajství na Seznamu Jakub Unger na otázku ohledně internetového vysílání uvedl, že ho plánují jen při důležitých událostech jako jsou volby, jinak ne - https://youtu.be/LcosZMsip8Q?t=27m19s
Název: Re:Seznam.cz TV v muliplexu 3
Přispěvatel: pajas2 18. 01. 2018, 14:38:01
V rozhovoru po startu televize ředitel zpravodajství na Seznamu Jakub Unger na otázku ohledně internetového vysílání uvedl, že ho plánují jen při důležitých událostech jako jsou volby, jinak ne - https://youtu.be/LcosZMsip8Q?t=27m19s
Tak to by si měli pořádně přečíst rozhodnutí k licenci, o kterou žádali. Viz https://www.rrtv.cz/files/lic/l881068.pdf (https://www.rrtv.cz/files/lic/l881068.pdf)
Aby se nedivili. ;D
Název: Re:Seznam.cz TV v muliplexu 3
Přispěvatel: ivovi 18. 01. 2018, 15:05:07
Ta licence je pomerne stara (10/2017), to jeste treba nevedeli jakym zpusobem linearni vysilani spusti, treba tu licenci chteli pro stream pres hbbtv.
Název: Re:Seznam.cz TV v muliplexu 3
Přispěvatel: pajas2 23. 01. 2018, 15:32:48
Na pozici 23,5°E je datový tok kolem 4 Mbit/s a moc se nehýbe. Na obrázku je výstup z dnešního 6hodinového záznamu.